ESSENT miro, palpo, jugo, sento, experimento, escolto, m'escapo, m'aturo, torno... fins a trobar l'ESSÈNCIA.
SIENDO miro, palpo, juego, siento, experimento, oigo, me escapo, me paro, vuelvo...hasta encontrar la ESENCIA.
EN ÉTANT regarde, palpe, joue, sens, expérimente, écoute, m'échappe, m'arrête, retourne...jusqu'à trouver l'ESSENCE.

dimecres, 15 de juny del 2016

Exercici d'escriptura creativa

Aquella sala d'espera era ben bé normal, cadires normals, rajoles normals, parets pintades d'un color normal, fins i tot la llum que projectaven aquells fluorescents era normal. De fet podria semblar que estava esperant visita amb el metge sinó fos perquè els ulls no se m'aixecaven de terra, i tenia aquella tremolor del llavi incontrolable que m'agafava sempre que l'orgull no em deixava plorar però en canvi les llàgrimes necessitaven buscar sortida per alguna altre via. Tot i que no sé ben bé si era orgull, o potser una barreja de por i amor propi, o potser tanta por que se m'havien bloquejat els llagrimals. La filla de la Sra. Maria en canvi, no parava quieta, s'havia creat una dinàmica consistent en mirar el mòbil, esbufegar, aixecar-se, asseure's, tornar a esbufegar, anar a fumar, menjar un carmelet, anar al lavabo, tornar a esbufegar, tornar a dir per telèfon «no encara no ens han cridat a declarar», i abans de tornar a esbufegar, mirar-me de passada com si estigués veient un potos mal regat. No sé perquè sempre m'havia mirat malament, bé sempre no, els primers mesos va ser molt correcte amb mi, fins i tot em va semblar que hi havia compassió en la seva mirada, suposo que pel fet d'estar sola i tant lluny del meu país i la meva família, jo notava que tenia una actitud bastant acollidora amb mi. Però no sé ben bé a partir de quin moment em va començar a mirar malament, quan jo millor m'entenia amb la Sra. Maria i la meva adaptació començava a fer-me sentir a gust, vaig notar com la seva mirada havia canviat, ja no em mirava amb tendresa. La mare deia que era enveja, senzillament, la filla no podia cuidar de la seva mare com li agradaria i en canvi jo tenia tot el temps per aquella velleta adorable que ara mateix no sabíem on era i que ja feia gairebé dotze hores que no veiem.
     Tot i el rebuig i la tensió que em generava la filla de la Sra Maria, el meu cap no deixava de pensar on carai podia estar aquesta dona, amb qui es deuria haver trobat, o de què se n'hauria recordat per desviar-se dels carrers del barri. No deixava d'imaginar el moment que la trobaríem, on i amb qui, però sobretot m'assaltava al cap l'expressió de la seva cara ¿quina mirada ens faria? Estava segura que quan la trobéssim ens faria aquell somriure trapella tant seu, el mateix que fa quan el Miquel, el seu únic nét, l'enxampa sola i silenciosa a la cuina bevent un got de Vichy i ell apropant-se com una sargantana pel darrera li diu a cau d'orella «àvia...que el metge va dir que només els diumenges, i avui és dimecres...», i ella que sense dir res ja li està omplint un got per ell i tots dos veuen ràpid, per no ser descoberts i també per arribar a aquell moment del got buit i l'expiració final plena de satisfacció, no tant pel gas que omple la panxa sinó més pel plaer de compartir un secret.
     El que em costava més d'imaginar era què em preguntarien els mossos d'esquadra, suposo que voldrien saber els llocs on habitualment anàvem amb la Sra. Maria, perquè jo n'estava segura que s'havia despistat havia confós algun dels carrers entre el forn de pa de Travessera de Gràcia on cada dia anàvem a buscar el panet de viena i la floristeria de la Mireia al carrer Sant Lluís, on sempre li agradava passar per olorar la menta o contemplar les orquídies blanques tot rumiant si finalment se'n comprava una o s'ho seguia rumiant fins demà. Segur que veient-se despistada no havia volgut demanar ajuda, per no semblar dèbil i que algú s'aprofités d'ella, i per això és probable que hagués agafat un autobús dels vermells que malgrat els anys que fa que els veu passar li segueixen fascinant com el primer dia que en va veure un i amb un esglai va  exclamar «és vermell!» i tot seguit aquell somriure tant seu d'alegria vital que  als seus 82 anys seguia intacte. No podia ser d'altre manera, la trobaríem en una cafeteria sucant un croissant al cafè amb llet, com si l'estigués veient ara mateix, amb cara «caram, s'ha acabat l'aventura...».
     El mosso va ser incapaç de pronunciar el meu cognom, de fet ni ho va intentar, em va mirar i va dir «Beatrice? Acompanyi'm a declarar». El llavi va deixar de tremolar amb la primera pregunta «tens els papers en regla?». Ni forn de pa, ni floristeria, ni la plaça on cada tarda li agradava contemplar el xivarri de la canalla jugant. Res d'això em va preguntar, només es va interessar per la meva situació legal, si tenia contracte de treball, quants anys fa que conec a la Sra. Maria o si ens havíem discutit últimament. Quan vaig tornar a la sala d'espera a la filla de la Sra. Maria ja l'havien cridat a declarar. Mentre l'esperava, vaig fixar-me en aquella tauleta amb algun diari i s'hi entreveia una revista que mai havia vist: «Sala de espera» es deia. Vaig somriure, vaig pensar en la mare que sempre em deia que els blancs eren molt ordenats i cada cosa tenia el seu lloc i cada lloc tenia la seva cosa. Era evident, a una sala d'espera la revista que hi havia d'haver no podia ser cap altre que una anomenada «Sala de espera». Trobava a faltar la mare.

Al sortir de la comissaria la filla de la Sra. Maria em va dir que me n'anés cap a casa la seva mare i per res del món em mogués d'allà, que m'estigués a prop del telèfon i que esperés noticies. Res més. Vaig acatar les ordres. No em vaig moure del moble del passadís on hi havia el telèfon en tota la nit, vaig endormiscar-me a estones sense trobar cap posició còmode, però vaig complir amb la meva missió al peu de la lletra. I començava a estar preocupada, potser sí que li havia passat alguna cosa, els pensaments de que potser no tornava a veure a la Sra. Maria van començar a aparèixer, tot i que no volia. Vaig decidir moure'm després de tantes hores per fer-me una infusió de farigola, quan de sobte va sonar el telèfon. Vaig córrer esperitada, era la filla de la Sra. Maria i de cop vaig deixar de salivar quan vaig sentir «ja l'hem trobat». Se'm va quedar la boca seca i per fi les llàgrimes van brotar. Estava bé, una mica debilitada però bé. Havia passat la nit aquell hostal del Guinardó on es veu tota Barcelona, aquell hotelet on m'havia confessat que va viure una segona lluna de mel un Sant Joan de fa molts anys. Sempre me'n parlava i confesso que dubtava de la seva existència, la Sra. Maria mantenia viu el seu enorme recorregut vital amb grans dosis de fantasia. Aquell diumenge al matí havia sortit a buscar el seu panet de viena però es va trobar el forn de Travessera tancat, es veu que la nit abans hi havien hagut aldarulls per un desallotjament d'un local proper ocupat i la fornera havia tapiat amb fustes la botiga fins que acabés tot. Llavors va recordar aquella altre pastisseria a tocar de l'hotel i apa, no s'ho va pensar dues vegades, un cop allà es va deixar endur pels records i el temps va volar. La filla de la Sra. Maria tenia la veu destensada, parlava ràpid i se la notava feliç mentre m'explicava tots els detalls. Li va costar una mica però em va dir «no deixa de preguntar per tu, corre vine, fes el favor». La mare tornava a tenir raó, la senyora Maria era aire i l'aire sempre necessita molt d'espai, per anar i venir segons li plagui.

Elna Urp - Vallirana - Maig 2016